Artikel Terkini

7 tips berjimat di bulan Ramadhan

Bulan ramadhan adalah bulan yang penting diantara bulan - bulan Islam. Selain daripada menjalankan kewajipan dalam ibadah, bulan Ramadhan sepatutnya melatih umat Islam untuk hidup dengan lebih berjimat dan bersedarhana. Bagaimana dengan persiapan bulan puasa ini? Bagaimana pula persiapan kita dari aspek kewangan untuk melalui bulan Ramadhan? Ramadhan akan tiba beberapa hari lagi (semasa artikel ini ditulis). Jika kita mahu mengelakkan pembaziran dalam bulan yang mulia ini, maka satu perancangan haruslah ...
Read More

Peluang untuk menang RM 1 juta dengan Al-Awfar Bank Islam

Siapa tak nak menang duit kan? Banyak sebenarnya peluang untuk memenangi hadiah wang tunai di Malaysia, salah satu melalui akaun simpanan Al-Awfar Bank Islam. Bagi tujuan ini Bank Islam menyediakan sebanyak RM 6 juta setahun sebagai hadiah. Apakah akaun Al-Awfar Bank Islam? Akaun Al-Awfar ialah akaun simpanan di Bank Islam yang menawarkan peluang untuk penyimpannya menang hadiah wang tunai setiap bulan dan setiap suku tahunan. Jadi, sambil menyimpan sambil berpeluang ...
Read More
Teknik menyimpan duit yang mudah

Cara Simpan Duit Yang Kreatif dan Seronok Untuk Dicuba!

Apakah cara simpan duit yang paling sesuai dengan rakyat Malaysia? Jawapannya tiada satu teknik yang sesuai dan praktikal bagi menyimpan duit untuk semua orang. Setiap individu mempunyai sumber pendapatan dan keperluan kewangan yang unik dan berbeza. Namun begitu, terdapat banyak teknik menabung yang mudah dan praktikal untuk dicuba. Kita boleh membaca dan meniru cara dan gaya mereka yang konsisten menyimpan. Mana tahu, salah satu daripada cara itu sesuai dengan kita ...
Read More
Kotak tin kaweco Supra Brass

Kaweco Supra Brass Fountain Pen : Pembelian atas talian

Bagi peminat pen yang mudah disimpan dalam poket dan tiada klip pasti kenal dengan pen Kaweco Liliput. Hari ini aku perkenalkan model 'abang' kepadanya iaitu Kaweco Supra Brass. Kaweco Supra Brass; fountain pen daripada brass (loyang). Aku minat fountain pen. Komuniti kecil yang masih menghargai tulisan tangan. Pada aku, itulah deskripsi yang sesuai untuk peminat fountain pen seperti aku. Kedua-dua pen Kaweco Supra dan Kaweco liliput diperbuat daripada loyang (brass). Bezanya, Kaweco Supra ...
Read More

Jadual fleksible seorang blogger kecil-kecilan.

Ramai full time blogger ada jadual tersendiri. Semestinya jadual ini, kerja tu sikit je, yang selebihnya ialah enjoy kehidupan. Itulahpun sebabnya nak jadi full time blogger iaitu nak lebih masa untuk diri sendiri dan keluarga. Tapi yang ramai tak tahu walaupun full time blogger ini nampaknya macam menjalankan kehidupan yang biasa, mereka tetap sendtiasa dirahmati idea untuk entry dalam blog mereka. Hantar anak sekolah dapat idea, lepak dengan kawan dapat networking, pergi event  dapat offer, pergi bercuti dapat bahan untuk tulis. Itu full time ...
Read More
Apa cabarannya untuk mengeluarkan jenama produk kecantikan sendiri?

Bagaimana menghasilkan dan memasarkan produk kosmetik jenama sendiri?

Nak jadi the next Dato Vida? Hasilkan produk kesihatan dan kecantikan dengan jenama anda sendiri. Tidak salah memasang cita-cita. Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan. Yang penting anda perlu:
  1. Tidak mudah putus asa.
  2. Belajar daripada mereka yang telah berjaya (mentoring).
  3. Pandai menilai risiko (risk management).
Jika ada tiga perkara di atas, anda boleh mempunyai rangkaian produk jenama sendiri. Mana tahu satu hari nanti anda layak bergelar usahawan kosmetik atau ...
Read More
Kaweco Ice Sport Posted

Kaweco Ice Sport Rollerball; pembelian atas talian.

Baru - baru ini aku membeli dua batang pen secara online dari jenama Kaweco model Ice Sport. Pen ini bukan pen mahal yang dipakai oleh eksekutif syarikat - syarikat besar seperti yang selalu kita lihat dalam filem. Pen ini pen unik yang mampu milik. Kenapa beli pen yang rare? Bila kali terakhir pen anda hilang? Atau bila kali terakhir anda pinjam pen orang lain? Di pejabat? Di Bank? Di Kaunter? Masa ...
Read More