Bagaimana menghasilkan dan memasarkan produk kosmetik jenama sendiri?

Apa cabarannya untuk mengeluarkan jenama produk kecantikan sendiri?

Nak jadi the next Dato Vida? Hasilkan produk kesihatan dan kecantikan dengan jenama anda sendiri. Tidak salah memasang cita-cita. Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan. Yang penting anda perlu:

  1. Tidak mudah putus asa.
  2. Belajar daripada mereka yang telah berjaya (mentoring).
  3. Pandai menilai risiko (risk management).

Jika ada tiga perkara di atas, anda boleh mempunyai rangkaian produk jenama sendiri. Mana tahu satu hari nanti anda layak bergelar usahawan kosmetik atau pengasas produk kesihatan sendiri di Malaysia.

Produk Kecantikan Jenama Sendiri.

Apa cabarannya untuk mengeluarkan jenama produk kecantikan sendiri?
Apa cabarannya untuk mengeluarkan jenama produk kecantikan sendiri?

Sekiranya anda ada berhasrat untuk mengeluarkan produk kosmetik sendiri, kemungkinan besar anda sekarang merupakan ajen dropship produk orang lain, stokis barang penjagaan diri syarikat multilevel, pemilik butik atau setidak – tidaknya seorang pengguna produk kecantikan. Betul?

Jadi, anda ingin tahu cara memulakan perniagaan produk kecantikan dengan jenama anda sendiri.

Cabaran untuk menghasilkan produk sendiri.

1. Tak tahu bagaimana cara nak bermula?

Cakap memang senang. Nak hasil produk sendiri. Tapi sebenarnya, macam mana nak mula? Jawab soalan ini : Bagaimanakah produk anda dapat membantu bakal pembeli anda? dari situlah anda bermula.

Apa masalah yang cuba anda selesaikan? Jerawat batu, rambut gugur, sembelit selepas melahirkan anak? Masalah tersebut mungkin masalah anda, masalah jiran anda atau masalah bapa mertua anda. Kuncinya ialah anda nampak peluang untuk memberi satu penyelesaian kepada masalah tersebut melalui produk jenama anda sendiri yang bakal anda hasilkan.

Pada peringkat ini juga anda sudah boleh mengintai – ngintai potential buyer anda untuk mengetahui sama ada produk keluaran sendiri anda nanti mempuyai permintaan atau tidak.

Boleh bermula dengan bertanya – tanya dengan orang di sekeliling anda sama ada mereka berkongsi masalah yang sama. Boleh juga buat poll di Facebook untuk mendapatkan maklumbalas. Atau anda boleh sahaja tweet seperti ini:

Kalau aku jual sabun buku putihkan ketiak, korang nak beli tak? #produkjenamasendiri Click To Tweet

2. Tak tahu macam mana nak buat produk?

Saya pun tak tahu bagaimana nak buat pil sembelit. Buat masa ini saya tidak mahu ambil tahu. Begitu juga jika anda ingin membuat produk sendiri. Anda tahu apa yang anda mahu, bagaimana rupanya, bagaimana rasanya, bagaimana baunya, atau apa yang mesti ada.

Anda cuma perlu tahu setakat itu. Adalah menjadi satu kelebihan kalau anda pandai bancuh minyak wangi sendiri atau rebus akar kayu menjadi tonik di belakang rumah. Tapi untuk menghasilkan produk keluaran anda, anda tidak perlu menciptanya.

Ini ialah kerja yang boleh di outsourcekan. Ada orang yang menjual resepi minyak wangi, bahan membuat sabun, atau ramuan krim pemutih wajah. Mereka pula sedia berbincang dengan anda jika anda mahu produk anda unik dengan ramuan tertentu.

Serahkan hal itu kepada pakar. Anda cuma perlu fikir nama (branding) dan pembungkusannya sahaja. Tapi dimana pula anda nak cari mereka?

3. Dah ada resepi produk, tapi tak tahu di mana nak buat?

Homemade product bagus untuk menjimatkan kos. Kalau anda boleh kisar biji kopi sendiri bersama daun pandan dan beras untuk dijadikan scrub muka di dapur rumah sendiri sudah tentu kosnya minima. Tetapi berapa banyak pula boleh anda buat? Anda memerlukan bisnes yang scaleable.

Kaedah yang membolehkan anda menjadi pemilik produk sebenarnya. Tumpuan anda ialah menambah jenis produk, menembusi pasaran negara China dan mengembangkan empayar anda. Pekara remeh yang lain, anda serahkan kepada model bisnes yang boleh diskalakan.

Jadi produk anda perlu dikilangkan. Pernah dengar tentang kilang OEM atau GMP? Nak buat produk kosmetik, perlu pergi Vietnam dan kilangkan dengan jenama anda sendiri di sana. Pernah dengar ayat tu tak? Pernah dengar white brand? Anda cuma perlu letak jenama sahaja pada produk yang sudah siap. Apakah semua itu?

Kenapa perlu pergi jauh? Di Malaysia sahaja terdapat sekurang-kurangnya 219 kilang yang boleh menerima tempahan untuk membuat produk kecantikan atau kesihatan jenama anda sendiri. Adakah anda mahu senarai kilang ini?

4. Belajar cara menghasilkan produk sendiri. Siapa mentor anda?

Selepas tamat perang dunia kedua, Jepun membangunkan kembali ekonomi mereka dengan amat pesat sekali. Terpesat yang pernah disaksikan dunia. Selain amalan nilai murni seperti menepati masa, dasar itu dan dasar ini, ada satu sistem yang menjadi buah mulut pakar ekonomi. Bukan 5S atau Kaizen.

Sistem aperantis. Seorang yang tidak tahu apa -apa (zero knowledge) tentang sesuatu perniagaan pergi merayu kepada mereka yang telah mempunyai perniagaan untuk belajar segala-galanya. Biasanya mereka diberikan gaji kecil, duduk di premis perniagaan dan melakukan segala macam kerja.

Dari kuli susun barang di stor sehinggalah tukang promosi dan mat despatch. Mereka buat semua. Hasilnya, mereka tahu selok belok untuk memulakan perniagaan sendiri dari A ke Z. Malah setengahnya berjaya membangunkan syarikat gergasi jenama mereka sendiri yang gah sehingga hari ini. Bercita-citalah sebesar itu.

Perubahan zaman telah mengubah bentuk perantis ini. Anda tidak perlu pekerja di kilang biskut untuk memulakan bisnes makanan. Perubahan zaman telah membuatkan kejayaan orang – orang ini didokumentasikan dengan baik. Anda boleh belajar dari situ.

Sistem perantis telah berubah wajah kepada sistem mentor mentee, personal coaching, buku dan juga ebook panduan lengkap memulakan perniagaan dengan produk jenama sendiri.

Walaubagaimanapun, jika anda telah biasa bersusah payah dengan drop shipping, sebagai stokis atau ejen, itu adalah pengalaman extra yang boleh membantu anda terus maju. Jika tiada pengalaman tersebut pun tidak mengapa asalkan anda sanggup merendah diri belajar, walaupun dari bermula dari buku.

Mereka melakukan banyak kesilapan dan banyak kali jatuh. Bukan berapa kali mereka jatuh itu yang perlu dikira, tapi berapa kali mereka bangun. Jika anda tidak mahu gagal, belajarlah dari kesilapan mereka.

Berniaga: Rugi dah pasti, untung belum tentu, tapi ini jalan pilihanku! #motivasi Click To Tweet

Bukan bermakna anda melengkapkan ilmu di dada untuk tidak gagal walau sekali. Anda akan gagal, jatuh, bangun, menangis, lari dari hutang bank, makan meggi di kedai sebab anak pesan balik nanti belikan pizza. Semua itu anda akan lalui, sebagai liku dalam membangunkan jenama anda sendiri.

Cuma jalan yang anda lalui lebih selamat, kerana anda lebih bersedia dengan ilmu yang ada.

Sepanjang perjalanan anda membangunkan empayar anda, akan muncul lamai lagi guru dan mentor yang boleh membimbing anda. Kemunculan mereka lebih ramai dari kemunculan orang yang ingin menyantau anda kerana dengki melihat produk anda meletup.

diterbitkan di azwans.com

5. Bermodalkan air liur untuk menghasilkan produk jenama sendiri.

Pakar motivasi atau penceramahpun memerlukan modal selain air liur mereka. Kalau modal dalah faktor kejayaan, tiadalah kita dengar kisah orang susah yang berjaya membangunkan syarikat dan brand sendiri.

Walaupun dengan memiliki ibu bapa pergelar Tan Sri akan memudahkan anda membuat pinjaman FAMA (pinjaman Father and Mother), untuk dijadikal modal memulakan perniagaan, terdapat ramai usahawan berjaya yang bermula dengan modal amat minima.

Jangan juga kita memandang serong anak orang kaya yang berjaya. Mungkin mereka berusaha 100% atas kaki sendiri. Mencari kekayaan mula dari kosong. Kerana usaha mereka, mereka akhirnya berjaya menyaingi kekayaan ibu bapa mereka.

Anda tidak perlu mintak duit dari ibu bapa untuk berniaga, anda cuma perlu minta restu je #motivasi… Click To Tweet

Di mana ada kemahuan, di situ ada modal. Pinjaman bukanlah satu pilihan yang teruk jika anda tahu cara yang betul. Nak tau cara yang betul kena belajar dari mereka yang pernah meminjam dan berjaya.

Atau anda boleh belajar dari orang yang pernah muflis.

Mencari atau mengumpul modal adalah perjuangan pertama anda dalam menghasilkan sebuah perniagaan yang mengabadikan nama anda sendiri sebagai pemilik produk. Bagaimana caranya untuk mengumpul modal memulakan perniagaan secara kecil-kecilan atau perniagaan besar brand  sendiri?

 6. Macam mana nak design pembungkusan (packaging) produk sendiri ?

Faktor yang kita tak pernah ambil tahu. Biasanya jual produk orang, dalam botol macam mana dia datang, macam tu lah yang kita jual. Kalau pink kotaknya, pink lah juga yang kita pos pada pelanggan.

Apabila kita mula menghasilkan produk kecantikan jenama sendiri, mereka bentuk botolnya, bungkusannya amatlah penting. Takkanlah kita nak ubah setiap bulan design tersebut. Kalau boleh biarlah design sekali sahaja dah elok untuk dijual. Tapi bagaimana caranya?

Bolehkah botol itu kita lakar sendiri di atas kertas dan serahkan kepada kilang untuk buat? Ataupun ada jual botol ready made yang boleh digunakan untuk isi produk jenama sendiri dan boleh diberi secara borong?

Nampak remeh kan? Tapi apabila anda serius ingin menghasilkan produk sendiri, ini adalah keputusan yang penting. Sekarang anda wajib tahu apa yang dikatakan design botol atau kotak menarik untuk produk anda dan bagaimana merealisasikan rekaan anda itu.

Kalau tiada kreativiti, seperti juga mana – mana masalah lain dalam perniagaan, we can always bring in the pro. Tapi di mana pula nak cari mereka? berapa pula kos mengupah mereka? Takkan semua nak google je.

7. Undang – undang berkaitan dengan penghasilan produk kecantikan jenama sendiri.

Berniaga goreng pisang pun perlu lesen Majlis Dareah, inikan pula untuk menghasilkan dan menjual produk kecantikan atau produk kesihatan jenama sendiri. Sebelum keluarkan apa-apa produk untuk jual di pasaran, eloklah ambil tahu tentang undang-undang berkaitan.

Boleh tak alau produk sedia ada saya botolkan kembali? Contohnya ViVix Shaklee tu kan mahal, saya tuang dalam botol – botol kecil dan jual dengan harga lebih murah, contohnya RM30. Boleh tak saya buat begitu?

Takkanlah setelah berpuluh ribu modal dikeluarkan, akhirnya produk terpaksa ditarik balik kerana kandungan merkuri yang tinggi atau mengandungi bahan berbahaya yang lain. Kerugian satu perkara, kepercayaan pelanggan pula satu perkara. Jikalau produk dari jenama yang baru nak mula, semakin teruklah eksannya.

Jadi, elakkan nanti kita terperangkap dan berkata kita tidak tahu. Ambil masa secukupnya untuk mempelajari apa yang kita perlu tahu tentang perundangan berkaitan. Jika anda ingin menghasilakan produk kecantikan jenama sendiri cotohnya. Tahukah anda di mana hendak mendapatkan rujukan Undang – Undang Kawalan Dadah dan Kosmetik?

Kementerian atau jabatan mana pula yang bertanggungjawab mengawal selia semua perundangan ini.Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) contohnya, mempunyai unit untuk memantau kandungan kosmetik dan ubatan. Sekiranya ini produk anda, anda perlu berhati – hati dan mendapatkan kelulusan mereka terlebih dahulu.

Kawalan KKM ke atas ubat dan kosmetik
Kawalan KKM ke atas ubat dan kosmetik
20 jenis penyakit yang tidak boleh diiklankan
20 jenis penyakit yang tidak boleh diiklankan

Jadi, sekarang anda tahu betapa bernilainya pelekat hologram (hologram sticker) yang dikeluarkan oleh KKM. Dengan adanya pelekat ini pada produk jenama anda sendiri, tentunya meyakinkan pelanggan tentang keselamatan produk anda akan menjadi lebih mudah.

Sekiranya anda tahu prosedur yang betul dan patuh kepada kriteria permohonan sticker hologram KKM ini, ianya bukan sesuatu yang mustahil. Jangan mudah percaya jika orang kata ia memerlukan rasuah dan duit kopi.

Jika anda datang dengan permohonan yang lengkap dengan produk yang telah mendapatkan pensijilan tertentu, sudah tentu anda akan dilayan dengan serius dan tidak dianggap sebagai pelanggan yang sekadar nak cuba bertanya – tanya sahaja. Tapi bagaimana pula nak buat selengkap itu?

e-Book : Mudahnya Menjadi Owner Produk dalam format pdf.

Jadi kita telah berbincang tentang apakah persoalan-persoalan yang perlu difikirkan untuk mula mengorak langkah menghasilkan produk sendiri, sama ada produk kosmetik, produk kesihatan atau produk lain.

Secara ringkasnya, apabila ingin mengilangkan produk jenama sendiri, ini ialah antara persolan yang perlu difikirkan:

  • Tak tahu bagaimana cara nak bermula?
  • Tak tahu macam mana nak buat?
  • Tak tahu dimana nak buat?
  • Tak tahu kilang OEM dimana?
  • Tiada ilmu dalam menghasilkan produk sendiri?
  • Tak tahu berapa modal?
  • Tak tahu nak buat design bagaimana?
  • Tak tahu nak pakai botol macam mana?
  • Tak tahu nak guna sistem menjual produk?
  • Tak tahu undang-undang produk?
  • Tak tahu macam mana nak pasarkan produk?
  • Tak tahu tentang sijil-sijil yang diperlukan?
  • Tak tahu jabatan kementerian mana terlibat?
ebook panduan menghasilkan produk jenama sendiri
ebook panduan menghasilkan produk jenama sendiri

Jadi sebelum nak buat produk sendiri, apa kata korang dapatkan Ebook Mudahnya Menjadi Owner Produk. Sebelum rugi ribu ribu ringgit buat produk tanpa ilmu, beli dulu ebook ini sebagai pelaburan dalam belajar jadi taukeh daripada taukeh sendiri.

Apa yang akan diperolehi apabila beli ebook ni?

  • 1 x Ebook panduan langkah-langkah memulakan produk sendiri dalam bentuk file PDF
  • 1 x Template perancangan strategi bertulis dimana anda perlu PRINT dan TULIS
  • Senarai 219 senarai Kilang OEM terkini yang berdaftar dengan KKM
  • 1 x Ebook Undang-Undang Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dalam bentuk PDF

Jika berminat, boleh klik link ini untuk pembelian <Ebook Mudahnya Menjadi Owner Produk>

Bagaimana e-Book ini dapat membantu?:

  1. Anda akan tahu langkah-langkah nak bermula sebelum pergi ke kilang

  2. Menjimatkan wang anda dari rugi ribuan ringgit

  3. Anda tahu tentang apa yang boleh dan tak boleh dalam buat produk

  4. Mengelakkan anda dari dikenakan tindakan undang-undang

  5. Mengetahui jenis kilang-kilang yang sesuai buat produk

  6. Mengetahui dokumentasi yang biasa digunakan ketika membuat produk

  7. Membuat keputusan produk apa yang boleh dibuat dan selamat.

Berapakah harga eBook ini?

filetype:pdf ebook mudahnya menjadi owner produk dalam format PDF
ebook mudahnya menjadi owner produk dalam format PDF